Veckan som gått

Suck, fick tvinga mig in här för att skriva något.
 
Har inte mått så bra i veckan och en dag skulle jag nog säga att jag hetsåt/överåt (tyckte nog att jag tappade kontrollen och bara tog mer och mer iaf). Spydde inte och "tog tillbaka" kontrollen ändå i hyfsad tid, men det har varit jobbigt iaf. Har varit kass i magen mest hela veckan, med lite förstoppning emellanåt som vanligt.
 
Nu i helgen hade jag inte lust eller ork med någonting. Drack en grön drink igår vid lunchtid , men Chlorella och vetegräs. Gissar att det var det som gjorde mig illamående resten av dagen och idag har jag haft diarré fyra ggr. Usch. Antar att det beror på drinken igår. Men samtidigt har jag ju inte blivit så dålig förut när jag ätit det. Igår kväll åt jag chiagröt med lite bipollen på, det kan väl också vara svårsmält innan man vant sig har jag för mig.
 
Vet inte varför jag ska envisas med att stoppa mig sånt där "superfood" som ändå är helt jäkla onaturligt för oss här i norden ^^. Stackars mina tarmar.
Hoppas magen är bra imorn iaf när jag ska till jobbet.
 
Har ätit en liten smaksatt kvarg varje vardag den här veckan. Hade grym energi på Efit-passet jag var på i onsdags. Kanske berodde på att jag ätit innan och inte var fastande som jag brukar? Hm.. Dock har jag ju mått dåligt ändå och varit sugen/hungrig när jag kommit hem, förmodligen för att jag redan börjat äta något och då vill kroppen bara ha mer. Tror inte den där kesellan var någon bra idé faktiskt.
 
Orkade inte ta mig iväg på varken OA-möte eller dans i måndags. Får se om jag tar mig iväg på OA-mötet imorgon.
 
Nån träningsutmaning borde jag hitta på också för februari. Nu slutar min januariutmaning (vilken dock har varit super för mig! 10 min om dagen har verkligen varit bra!). Vill dock inte fortsätta med den utan hellre komma iväg till gymmet.. men tja, då borde jag lägga mig tidigt, gå till jobbet tidigt, så jag kan gå till gymmet tidigt (innan så många andra kommer dit tänker jag).
 
Jaja, nu måste jag försöka komma isäng.
Godnatt.

Söndag

Gick hem från S idag, typ 50 min promenad. Gick och handlade nu ikväll också så blev typ 40 min till. Jobbigt att vara hemma ensam och jobbigt att sluta äta =/. Tror jag har lyckats sluta äta för andra ggn nu iaf och ska försöka komma isäng!

Lagade LCHF-pizza idag. Förvånad själv faktiskt att jag orkade ta tag i det. Är dock lite jobbig mat för mig som är lätt att överäta.Lördag

Igår tränade jag Efit 45 min och efter det min tio-min-om-dagen-träning. Hade boendestöd på eftermiddagen och kvällen spenderade jag hos S. Var dödstrött och dålig i magen fre till imorse. Suck. Kanske äter för mkt råkost?Matintag fredag vecka 3


Dagens, tors

Såå trött. Mån trött, tis och ons pigg, och idag trött. Förstoppad mån och tis och tors.

Gått 100 min idag och tränat tio.

Dagens mat:

Dagens mat och träning, onsdag

Idag har jag gått till och från jobbet (50×50 min), tränat Efit 45 på Korpen och tränat min tio-min-om-dagen-träning. Och så jag jag ätit följande (precis avslutat min jättemiddag, alldeles för sent, men men):


Att middagen blev så väldigt sen berodde delvis på att min "sponsor" från OA-mötet ringde, och vi pratade ganska länge.

Herregud vilken insikt jag börjat få om min sjukdom/mitt problem/beroende de senaste veckorna och framförallt dagarna!!

Kram och godnatt!

Dagens matintag

Hehe, dagens matintag är bara en måltid! Ändå har jag gått till och från jobbet (50×50 min) och tränat min dagliga tio min HIIT. =) Har mått riktigt bra idag, förutom att jag är förstoppad, men har inte lidit av det idag.
Nu är det hög tid för mig att försöka komma isäng!

Gårdagens matintag

Tre sena måltider blev det. Åt det mesta av första målet innan OA-mötet dock så det var redan typ 18:15 ;-). Middag och efterrätt blev från 22 till efter 23.
 
Tre underbara måltider var det iaf. Förutom grädden som för ovanlighetens skull inte var ekologisk =/.

Snabbt inlägg om OA

Jag måste bara skriva snabbt. Borde redan sova, men det blir ju aldrig av att jag går in här!
Läser intressanta saker varje dag och lär mig av mig själv och hur bra det går för mig med maten just nu. Borde ju verkligen dela med mig! Men när det går bra har jag liksom inte lika stort behov av att skriva av mig (tyvärr).
 
Jag var iaf på OA-möte (anonyma överätare) idag för första gången! Tänke gå förra måndagen med det blev inte så. Som vanligt måste jag kritisera sjukvården. Mamma bad mig fråga läkaren om hon visste om något 12-stegs program här och om det kunde vara något för mig. Läkaren visste inte om något och trodde inte det skulle vara något för mig (kanske skrev det förra ggn?). Iaf så är det ju galet att inte Landstinget har koll på den ideella versamhet som finns!
 
Bara nu efter första mötet så tycker jag att flera av "stegen" har jag egenligen redan kommit fram till själv. Och det är det som också gjort mig bättre. Får gå igenom stegen och applicera det på mitt liv så får jag se om det stämmer. Nu är jag mest så intresserad av tarmakterier, så det tar lite överhanden de få timmar jag har för "fritid" efter dessa alldeles för långa arbetsdagar =S.
 
Kram och godnatt!
 
Edit: =P Hehe kom på att jag måste skriva att (tror det är) första punkten som är Acceptans. Och att det är just det som fungerar för mig nu, att acceptera att jag inte kan hantera vissa livsmedel och utesluta dem ur min kost! Jag försöker inte köpa hem 90%-ig choklad för att det är så hög kakaohalt att jag inte borde kunna hetsäta (det är en trigger ändå!!) och jag äter bara osten jag har hemma till en måltid (inte för sig med en morot till, då blir det lätt för mycket!). Att acceptera att jag inte kan hantera vissa livsmedel och anpassa mig efter det, gör att jag faktiskt kan leva utan att hetsäta (verkar det som ;-)). Har faktiskt klarat mig väääldigt bra nu senaste veckorna. Kommer säkert få återfall, men jag märker ju ändå att det fungerar väldigt bra med den strategi jag har nu (vilket också följer 12-stegs programmet vad jag förstår).

Läkarbesök

Idag var jag på läkarbesök kl nio. Jag har faktiskt en bra läkare på psykiatriska kliniken. Hon lyssnar och förstår rätt så bra vad jag menar.
 
Vi pratade om hur mina problem är relaterade till Aspergerdiagnosen och jag pratade om hur jag tror att bulimin är ett beroende. Läkaren gjorde faktiskt också det. Konstaterade att ätandet när jag är ensam hemma beror på en vana att hantera (dämpa) obehagskänslor (ångest/oro/rastlöshet eller vad det nu är, en känsla av att inte riktigt stå ut i nuet). Ändå ville hon inte riktigt medge att bulimin skulle vara en beroendesjukdom (i mitt fall). Hmm.
 
Boendestödet jag har verkar inte riktigt förstå varför de kommer hit. De ska ju hjälpa mig att få saker gjorda, alltså att jag ska ta tag i saker (inte att dom ska komma hit och göra saker åt mig, sen kan de ju såklart hjälpa till när de ändå är här). Men jag tror det är svårt att få dom att hjälpa mig med det jag tror att jag behöver stöttning i vad gäller ätstörningen.
 
Jag tror att jag behöver någon som "ser till" att jag går och tränar och att jag äter rätt mat och inte överäter. Jag ska faktiskt få stöttning av sjukgjymnasten på Vuxenhabiliteringen med träningen! Jag ska maila henne vilka träningspass eller gymtider jag planerar för veckan och sedan ska hon kolla upp på fredagen om jag följt min träningsplan. Om jag inte har det så ska hon hjälpa mig att reflektera och utvärdera genom att fråga vilka pass jag inte gått på och varför jag inte gått på dom (så att jag kan lära mig och förstå hur jag ska göra för att få träningen att bli av!).
 
Matmässigt har jag prövat att gå till dietisten igen innan jul, men det funkade inte den här gången heller. Hon har inte tid att följa upp och hon vill inte göra ett strikt schema tillsammans med mig. Jag tror att jag behöver psykologhjälp att reda ut vad jag har svårt att sluta äta och varför. Är det då bättre att jag inte köper hem dessa saker alls? Vissa saker vet jag ju redan att jag inte klarar av att ha hemma, men sen har vi tex ost, som jag köper hem ibland trots att jag vet att jag kan äta för mycket. Har dock satt upp en strategi m h a S att jag inte ska äta ost för sig (tex med morot) utan att den ska ingå i en måltid (med ägg/kött och grönsaker). Vill jag ha mer ost så får jag liksom ta en hel portion av måltiden till (och då kanske jag också känner om jag verkligen är hungrig på en hel portion mat till).
 
Jag vill veta VARFÖR gör som jag gör. Varför har jag bulimi? Varför hetsäter jag. Varför har jag så svårt att sluta äta? Varför dämpar jag min oro med mat? Jag vill hitta orsaken, förstå mig själv, och på det sättet kunna göra något åt problemet i grunden och bli frisk!
 
Jag tycker att bulimin och överätningen är precis som ett missbruk. Jag dämpar obehag med mat (istället för alkohol, shopping, rökning, whatever). Mamma föreslog 12-stegs programmet. Det finns ju någon förening typ OA (anonyma överätare). Jag frågade läkaren idag om det, men hon visste inte om något sådant här i stan och påpekade att hon inte trodde det var något för mig. Men jag tror absolut att det kan vara det.
 
Läkaren tyckte att ja men alkoholmissbruk och 12-steg de är ju (vad heter det nu? absolutister?) helt avhållsamma. Tillåter inte någon alkohol alls. Mat kan man ju inte likställa med det, man måste ju äta. Ja, visst är det så, MEN man kan faktiskt ta bort mat som triggar överätning. Ren kokt potatis eller stekt fläskkarré triggar inte hetsätning! Inte för mig. Frukt kan dock göra det. Och faktiskt ost. Och keso. Grönsaker triggar inte heller överätning. Problemet är ofta att blanda socker och fett. Typ en kokt potatis med smör är lättare än bara en kokt potatis utan någonting rakt upp och ner. Det GÅR att hitta/förstå vad som triggar och komponera måltider som inte är triggande! Men jag skulle behöva hjälp och stöd med det, och det borde väl missbrukare vara bra på!? Att just kunna identifiera trigger-situationer och lista ut hur man ska hantera dessa! Hur ska jag hantera mitt ätande och mat för att klara av att inte överäta och/eller hetsäta?
 
Dessutom sa läkaren just det här om att det för mig blivit en vana att hantera min "oro" m h a mat. Och det enda(?) sättet att få bort den dåliga vanan/beteendet är att stå ut (vilket är det jag inte gör). Ju fler gånger man står ut desto svagare kommer det dåliga beteendet vara och lättare att bemästra (för att tillslut övervinna helt hoppas jag). Och det är ju just det här med att stå ut som jag behöver hjälp med! Det som alla missbrukare behöver hjälp med. När var här i mellandagarna så kände jag den där obehagskänslan och jag ville äta äta äta, men gjorde inte det eftersom han var här, men så fort han inte var här en kväll så hetsåt jag =/. Hur ska jag klara detta ensam? Jag behöver förstå varför, och jag behöver förstå hur jag kan göra istället (som fungerar! Inte bara "ta en promenad istället" eller något, jag gör ju inte det! Det måste vara något som fungerar, något jag är tillräckligt motiverad att göra).
 
Ikväll funkar blogga ganska bra faktiskt. Har sagt till S att om jag ska äta nåt mer idag så ska det bara vara en kopp te och en apelsin. Jag har ätit tillräckligt idag tycker jag. Jag behöver sysselsätta mig med något jag "orkar" ta tag i.
 
Jag har kommit otroligt långt ändå tycker jag. Tränar mer än nånsin nu och börjar se musklerna utvecklas. Ser liksom muskler på magen =D. Det är peppande och motiverande. Jag läser (iofs som vanligt) mycket om kost och hälsa och vill få i mig massor av grönsaker varje dag. Har också upptäckt att när jag verkligen priorterar stora mängder grönsaker (som brysselkål, grönkål, rödbeta (det kanske är en rotfrukt?^^), blomkål, morot) så blir det mindre plats kvar till annat och då vill jag prioritera protein. Så automatiskt finns liksom ingen plats för "skräp".
 
Hm, jag skulle ju skriva om vad läkaren och jag pratade om ^^. Kommer inte ihåg så mkt mer. Men hon skulle iaf prata med psykologen och även kontakta Vuxenhab och föreslå att sätta upp nåt slags möte (vad det nu hette), typ vårdmöte, om vilka resurser som ska sättas på mig så att vi/dom har ett gemensamt mål med min vård. Det borde vi gjort för länge sen. Har fått såå mkt vård nu helt i onödan. Skattepengar kastade i sjön =(. Gillar inte.
 
Egentligen tycker jag bara sjukvården är skit. Jag vill ha friskvård och det pysslar inte sjukvården med. De sysslar med symptomlindring, mediciner. Som ger biverkningar och ingen bot, vilket bara genererar mer problem. Tänk om vi hade en vård som tar reda på ORSAKEN på problemet och därefter rotar fram en LÖSNING. Som gör att patienten blir FRISK för evigt!!! Ja, tänk om. Vad skulle vi då göra med alla våra pengar =). Jag skulle så mkt hellre se personliga tränare än medicinföretag.
 
Vi är inte gjorda för att vara sjuka! Lever vi som vi ska/borde, så blir vi inte heller sjuka. Det tror jag stenhårt på (sen kan man så klart få en infektion el så ändå). Vi misshandlar våra kroppar totalt i vårt hemska moderna samhälle och sen jobbar vi febrilt på att hitta tillfälliga botemedel på symptomen vi "med flit" orsakar. Idiotiskt. Haha, alltså människan är så tragisk så man kan bara skratta åt denna sorgliga varelse.
 
Jaha, just det! Det var dagens läkarbesök det ^^.

Gott Nytt År!

Hm, vet inte vad jag ska skriva. Tänkte att jag skulle försöka mig på att blogga lite mer igen, Har ju så mkt jag vill dela med mig av egentligen, men orkar aldrig logga in här.
 
Jag skulle vilja skriva hur jag gör för att må bättre och för att komma ifrån bulimin. Tycker inte jag har lyckats hitta några som skrivit på nätet HUR de gjort för att bli friska från bulimi. Det behövs mer sådan info.
 
Jag tycker själv att jag är otroligt mycket bättre nu än för några år sedan. Tror det beror mycket på den periodiska fastan jag började med för typ tre år sen (på vardagarna när jag jobbar). Den hjälper mig att låta det få vara OK att äta mycket på kvällen. Äter inget på dagen (dricker dock te och kaffe med lite mjölk), förrän jag kommer hem från jobbet och ibland även någon aktivitet som träning eller dans.
 
Har försökt äta på dagen några gånger (veckor), men bara mått dåligt av det. När jag återgått till att fasta så mår jag mycket bättre av det. Jag har försökt sluta några gånger för att känna mig mer "normal" och även för att slippa äta så mycket så sent på kvällen. Äter under så lång tid också och tror inte det är bra för mina tänder =/ (att saliven blir dålig under så lång tid, munnen behöver ju några timmar utan mat mellan måltiderna för att stärka upp saliven igen).
 
Jag har iaf tänkt att jag ska försöka sätta upp lite mål för 2016 nu. Men att ta tag i det är inte det lättaste =/. Jag vill ha styrkemål, eventuellt nåt löparmål och så kostmål.
Alltså tex kunna göra tio pull-ups, springa en mil under en timme eller fem km på 25 min. Kostmässigt behöver jag sätta upp mer riktlinjer för vad jag inte ska köpa hem och vad jag ska äta hemma/hur jag ska komponera ihop mina måltider. Tex kunde jag inte köpa hem en 500 g brie och 250 g torkade fikon, utan det åt jag upp på en gång. Det bästa vore nog om jag insåg vad jag inte kan köpa hem och låta bli att köpa hem det. Men jag tror också att jag behöver lite regler för hur jag äter den mat jag har hemma. Tex som nu när jag har hårdost hemma. Bättre att äta den till en måltid än att äta den som en måltid (tex ost och morot, då blir det lätt för mycket).
 
Jag har naturligtvis tänkt mycket på om jag skulle försöka mig på en paleoutmaning igen eller strikt LCHF eller så, men tror ändå inte det. Det jag tror är mest hälsosamt att äta är mycket grönskaker och sedan kött, fisk och ägg till det. Rotfrukter är nog bra det också, men frön och nötter tror jag man ska vara sparsam med. Naturligt är det ju svårt att få i sig mycket sådant, tar ju evigheter att plocka på sig frön i naturen. Baljväxter kanske är OK, jag vet inte. Blir inte klok på all för-och emotinfo överallt. Vet bara att mina tarmar inte alls tycker om det. Jag skulle vilja vänja tarmarna, men blöh, känns jobbigt. Hur mycket ska jag äta varje dag för att stå ut med gaser och öm mage till magen har vant sig? OM den ens någonsin vänjer sig? Kan det skapas tarmbakterier som klarar av nedbrytningen smärtfritt så småningom? Jag vet inte. Och är det sååå bra och nyttigt så det är värt att lära kroppen att tycka om dessa födoämnen? Jag vet inte.
 
Det min mage har mått riktigt bra av de senaste veckorna är mycket grönsaker och kålväxter iaf =). Visst, jag blir nog lite mer gasig, men min avföring blir bra! Och jag får inte ont i magen av det. Jag tror verkligen att den kost som ger en "perfekt" avföring som inte kladdar borde vara den bästa kosten. Naturligt har ju inte djur toalettpapper. Jag tror inte att det är något som ska behövas om man äter rätt för sin kropp och sina tarmar. Lustigt bara att människan inte känner det naturligt utan måste hålla på och testa sig fram till vad som passar i åratal! Sjukt.
Fast det kanske inte är så sjukt ändå. Männsikan är ju så "smart" så att vi kommer på alla idiotiska saker som förstör oss själva, djur och natur. Och kortsiktigt så är PENGAR det absolut viktigaste för oss, våra företag och materiella ting. Det går före ALLT lustigt nog. Det är SÅÅ mkt viktigare nu nu nu nu, än våra barns hälsa eller vår egen för den delen. T o m de "hälsomedvetna" väljer det som de tror är nyttigaste för dem just NU, och skiter fullständigt i att detta val kan vara förstörande för deras egen och andras hälsa senare, i framtiden (p g a förstörd natur/miljö). Suck.
 
Förresten, något mer som jag tror är lite A och O för att bli av med en ätstörning är att jag slutat "banta" genom att äta (för) lite. Jag vill absolut inte vara rädd för att vara hungrig, jag tror det bara är nyttigt. Men när jag äter så äter jag mig ordentligt mätt på bra saker. Jag tror det är det som är det viktiga nu. Att äta massor av grönsaker och välja bort onödigt skit helt (godis, kakor och elände), sånt behöver man inte alls för att överleva. Inte ens för att leva och vara lycklig tror jag. Jag är säker på att man kan vara lycklig helt utan skräpmat. Men det är svårt att vara lycklig helt utan grönsaker och träning =P.
 
Jag mår tusen gånger bättre av att stå över fikabröd eller tårta på jobbet, än när jag äter av det. Det innehåller bara skit (om det inte är hembakat då, då kanske möjligtvis ibland det skulle vara trevligt att smaka lite). Men jag personligen tror att jag egentligen mår bäst av att skippa sötsaker och bakverk helt och hållet.
 
Någon som har något nyårslöfte eller kost- eller träningsmål? =) Eller tips kring detta ämne? Vilka mål är bra att sätta, och hur gör man? Vad ska man skriva ner, och hur?